ZELF REALISATIE

Worden wie je ten diepste bent.

Dat is je geboorterecht.

Een leven lang ben je bezig te worden wie je ten diepste bent.

Vanaf het moment dat we geboren worden, worden we geconditioneerd door onze omgeving en leren we hoe we dingen moeten doen, hoe ons te gedragen, wat goed en fout is, hoe het hoort. Maar soms vergeten we hierdoor wie we zelf ten diepste zijn en wat we nodig hebben, met alle gevolgen van dien …

Volgens Wikipedia betekent zelfverwerkelijking of zelfrealisatie: Het verwezenlijken van het eigen potentieel vanuit het optimaal functioneren. Dit gaat over: Ontdekken wie je ten diepste bent, waar je voor staat, wat je belangrijk vindt, wat je kunt en wat jouw unieke bijdrage is in dit leven (soul purpose). Vaak duurt het een leven lang om dit uit te vinden en verandert het onderweg nog.

Niets in het leven staat op zichzelf en gebeurt zomaar. Gebeurtenissen in een leven en de mensen die een rol spelen in je leven hebben vaak een betekenis, zij zijn er om je lessen te leren en fungeren als spiegels. Het is de kunst om te leren vertrouwen dat het leven je altijd geeft wat nodig is. Hoe moeilijk dat misschien ook te vatten is. Maar het universum geeft je altijd wat nodig is. Ook het lichaam staat niet los van de mind en de mind niet van het lichaam. Wat zich van binnen afspeelt, komt naar buiten in de vorm van gedrag of fysieke klachten en andersom. Door hier meer zicht op te krijgen, gaan veel dingen betekenis krijgen en leer je steeds meer over jezelf en jouw levenspad.

Door naar binnen te keren door middel van bijvoorbeeld yoga of meditatie, jezelf vragen te stellen of je te laten bevragen middels coaching, ga je steeds meer zicht krijgen op jouw unieke levenspad en zul je antwoorden vinden voor jezelf waarmee je sturing kunt geven aan je leven. Aangezien ieder mens uniek is en eigen behoeften heeft, moet je voor jezelf uitvinden welke manier(en) van naar binnen keren voor jou goed voelt en werkt. Het is het grootste cadeau aan jezelf om deze weg naar binnen af te leggen. Door zicht te krijgen op wat er zich afspeelt in je lichaam en/of geest, te gaan begrijpen waar dat over gaat voor jou en de verantwoordelijkheid te nemen daarmee aan de slag te gaan, ontstaat er ruimte voor verandering en ontwikkeling en ben je bezig jezelf te realiseren, te worden wie je ten diepste bent. “You are your own guide on your journey realising yourself”.